Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace

Vybavení pro výškové práce

Výškové práce jako například manipulace s vysokozdvižnými plošinami kladou především důraz na bezpečnost a spolehlivost materiálů používaných při jištění. Technické normy, které stanovují požadavky na kvalitu a bezpečí, si můžete přečíst v jednom z našich minulých článků. Pracovní vybavení by vám navíc mělo také dopřát co největší pohodlí, práce ve výškách totiž obvykle trvá dlouho. Nevhodně zvolené vybavení umí už po pár minutách práci proměnit v dlouhé a nepříjemné utrpení. 

Při práci na plošině nezapomeňte na kvalitní pracovní oděv  

Potřebné vybavení se samozřejmě odvíjí od konkrétní práce, ke které montážní plošinu či teleskopické manipulátory potřebujete. Využití montážní plošin je mnohostranné. Něco jiného budete potřebovat pro opravy a nátěry fasád či opláštění a zasklívání budov. Nutnost opatřit si jiný typ vybavení vás čeká například při řezání, kácení a prořezům stromů či vylepování plakátů ve výškách. Mezi pomůcky při práci ve výškách patří různé postroje, pracovní přilby, lana, čelové svítilny, samonavíjecí kladky, vaky na vybavení, nosiče materiálu a další pomůcky.

Pro všechny výše zmíněné příklady se vyplatí pořídit si kvalitní pracovní oděv, který odolá i náročnějším povětrnostním podmínkám. Ve výškách může často foukat, proto by mezi Vaším vybavením neměla chybět větruvzdorná bunda, která současně odpuzuje vodu. Díky ní Vás na plošině nepřekvapí ani méně příznivé počasí.

Na co si dát pozor při koupi vybavení  

Horolezeckou výstroj i osobní ochranné prostředky proti pádu můžeme zakoupit v obchodech zaměřených na pracovní oblečení i různých sportovních obchodech. Pronajali jste si či přímo zakoupili vysokozdvižnou plošinu a míříte podobným směrem? Je třeba si dávat pozor na několik skutečností. Personál takovýchto obchodů se v drtivé většině případů vyzná spíše v nabízeném oblečení a mnohdy nerozlišuje, na jakou činnost se může uplatnit. Proto Vám může prodat sportovní výrobek v domnění, že se jedná o pracovní vybavení.

Často se stává, že prodavači sami neumějí s výrobkem zacházet a nemohou Vás tedy o jeho použití řádně poučit. Dále je užitečné si ověřit, zdali je u daného vybavení POZ evidenční list výrobku, díky kterému se vyhnete potížím při odborných periodických prohlídkách. U daného vybavení by také v žádném případě neměl chybět i český návod k obsluze. V každém případě si ověřte, zdali je Vaše vybavení funkční, nanečisto. Při práci ve výškách Vás pak nemůže nic zaskočit. 

KONTAKTNÍ FORMULÁŘ




* Tyto položky jsou povinné